Ползите от спанака, копривата и лапада

Ползите от спанака, копривата и лапада

Спанакът е богат на витамин К

Спанакът е определян за един от зеленчуците, които дават най-много сила и заздравяват мускулите. Богат е на витамин К, който подсилва нервната система и укрепва костите. В състава си включва още магнезий, калций, калий, витамини В и С, омега-3 мастни киселини.

Според специалисти спанакът помага за предотвратяването и лечението на много заболявания: рак на дебелото черво, хипертония, възпаления на очите. Когато приготвяте спанак, избягвайте или ограничавайте термичната обработка, защото с нея намалява полезното действие на зеленчука. За особен деликатес в Европа през 16-17 век се считал спанаковият хляб, приготвен от брашно, получено от семената на растението.

Широко се е използвал в кулинарията и сокът от спанак, оцветяващ ястията (кремове, сосове и т.н) в яркозелен цвят. Младите листа на спанака се използват както сурови, така и варени, задушени и консервирани. Най-полезни са, разбира се, пресните листа в суров вид – от тях се приготвят превъзходни салати и сокове. Мийте спанака непосредствено преди употреба, защото измит се разваля бързо.

Когато пазарувате, избирайте листа, които са хрупкави и тъмнозелени на цвят. Избягвайте такива, които са бледи, пожълтели, наранени или с петна.

Пресният спанак може да се съхранява 2-3 дена в хладилника. Почистване: първо отрежете корените задно с част от стеблата. За да отстраните корените, сгънете всяко листо по дължина, така че двете половинки да се допрат, хванете корена и го дръпнете надолу. Измиване: в листата могат да се крият голям брой песъчинки, затова спанакът и другите листни зеленчуци се изплакват първо обилно, потопяват се във вода, престояват 5 минути и се изплакват отново. Ако има нужда, процедурата се повтаря. След това се отцеждат. Бланширане: загрейте до кипване вода в голяма тенджера. Посолете с около 1 с.л. сол.

Добавете изчистения и измит спанак в тенджерата и покрийте с капак, за да може по-бързо да заври водата отново. Махнете капака и варете спанака около 1 минута. Извадете в гевгир и поставете под течаща студена вода, за да се охлади. Изцедете много добре и нарежете бланширания спанак.

Копривата помага при  подагра и артрит

Заради високото съдържание на желязо и аминокиселини копривата се препоръчва при анемия, при болки в ставите, при цистит или заболявания на бъбреците. Тя е и с високо съдържание на витамини и минерали: витамин С, витамин Е, бетакаротин, калий, желязо, хлорофил, и цинк. Ако имате достъп до пресни листа от коприва, можете да ги използвате при готвене.

Макар че копривата причинява неприятни усещания, ако я докоснете с голи ръце, тя е много вкусна под формата на чай, супа, каша или друго ястие. Установено е, че копривата съдържа вещества, които намаляват възпалителните реакции в организма чрез блокиране на цитокини. Поради тази причина, често се използва като лекарство за заболявания, които са причинени от хронично възпаление. Смята се, че копривата помага и при артрит, благодарение на нейните противовъзпалителни свойства.

Научни изследвания са установили, че едно старо народно средство наистина работи. Кожата се натърква с коприва, за да се получи възпалителна реакция, която от своя страна осигурява временно облекчение на болките в ставите. Изследователите са на мнение, че една от причините този метод да работи, е защото копривата “инжектира” в кожата невротрансмитери, блокиращи болката.

Проучване е установило, че копривата облекчава симптомите на сенна хрема, благодарение на природните й антихистаминови свойства.

Лападът понижава кръвното налягане

По количествено съдържание на витамини, минерали, белтъчини и въглехидрати, лападът заедно с копривата и спанака се превръща в един от най-здравословните зеленчуци. Лападът съдържа пълна гама от необходими за тялото ни вещества: белтъчини, въглехидрати, витамини(А, В, С, Е, К), минерални соли(железни, калиеви, калциеви и в малко количество натриеви). Този зеленчук подобрява храносмилането и помага при проблеми със стомаха или при възпаления на устната кухина. Смятан е за лек срещу пролетната умора. Препоръчителен е за вегетарианци, тъй като със състава си набавя някои вещества, съдържани в месото. Може да се използва като гарнитура за месо или риба.

Лападът намалява чувството за жажда за сметка на това за глад, затова когато готвите от него, предварително се подгответе за дълги угощения. Много диетолози препоръчват да добавяте лапад в супите, защото по този начин увеличавате количеството белтъчини, но е необходимо преди това добре да изплакнете листата. Елементът желязо превръща зеленчука в добро по- мощно средство при лечение на анемия. Антрахиноновите съединения оказват благоприятно действие при лениви черва. Богатото съдържание на хлорофил превръща лапада в универсално средство в борбата с рака. Lистният зеленчук намира приложение като лечебно и профилактично средство при диабет, заболявания на черния дроб, жлъчката и при затлъстяване. Понижава кръвното налягане.

Alka greens суперхрана и добавка
Хранителната добавка Alka® Greens съдържа голямо разнообразие от зеленчуци, плодове, кълнове, екстракти от билки и цветен прашец, както и фибри, ензими, витамини В комплекс от кълнове на киноа и пробиотични култури (lactobacillus), устойчиви на стомашната киселина.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

pH баланс


This will close in 30 seconds